Overal in verschillende tuinen zie ik het bruisen van het leven. In sommige tuinen ook ondertussen meer dan normaal. De Oregano in mijn eigen tuin wordt momenteel rijkelijk bezocht door vlinders, bijen en zweefvliegen. Alhoewel de Oregano er op dit moment wat uiteengevallen bij staat, geniet het leven hier in de tuin er volop van.

De blinde bij (Eristalis tenax) zie ik op dit moment het meeste op deze prachtige roze bloemetjes. Op het eerste gezicht misschien lijkend op een honingbij, maar voor wie goed naar z’n hoofdje kijkt, zal de gelijkenis vinden met een vlieg. En inderdaad, dit is één der zweefvliegen (Syrphidae) die we vaak aantreffen in tuinen. Het zijn drukke bloembezoekers en daarmee uitstekende bestuivers.

De naam ‘Blinde bij’ slaat op het feit dat ze op bijen lijken, wat we mimicry noemen, maar verder niet kunnen steken. Deze ongemoeide bestuivers kun je dus in alle rust eens bekijken. Het geslacht van deze zweefvliegen is makkelijk te bepalen; volwassen mannetjes hebben hun oogjes tegen elkaar liggen en bij de volwassen vrouwtjes liggen de ogen een stuk uit elkaar. De larven van de Blinde bij leven onderwater, en worden omwille hun uiterlijk ‘rattenstaartlarve’ genoemd. Ze kunnen bijzonder genoeg goed ontwikkelen in een zuurstofloze en bevuilde omgeving.

Wanneer we het leven in de tuin gaan leren kennen, gaan we onze tuinen ook steeds meer zien leven. Zelf nog iets leuks of onbekends gezien? Deel het gerust!

Comments are closed