De Econier staat in voor kennis, duurzaamheid en de ontwikkeling van biodiversiteit in een prachtige tuin waar groen tot leven wordt gebracht. Als ecologisch hovenier zorg ik van A tot Z voor de aanleg en onderhoud, ontwerp en advies, van elk type tuin of terrein.

Een beetje over mijzelf:

Van kinds af aan ben ik altijd gefascineerd geweest door de natuur. Mijn vader zorgde voor een publieke kinderboerderij waar we veel tijd door brachten. De sloten, grachten en graslanden om de boerderij zorgden voor dagelijkse ontdekkingstochten. Ik maakte kennis met veel verschillende dier- en plantsoorten, en hoe meer ik ontdekte en leerde, hoe groter de natuurlijke wereld om mij heen werd.

Daarnaast was ik altijd met muziek bezig en ben in eerste instantie begonnen aan een opleiding voor muziekproducenten. Na avonden in studio’s te zitten, kwam de inval dat ik liever buiten bezig was; de wereld ontdekken. Maar wel de wereld om mij heen! Ik veranderde al snel van opleiding. ‘Ecology and wildlife studies’ was de volgende halte, waar ik de titel ‘Manager natuur en recreatie’ kreeg. Plantenkennis werd mijn ding, en was gefascineerd door de eindeloze relaties van dieren en planten met elkaar en hun omgeving. Alles staat uiteindelijk in relatie met elkaar en elk diertje of plantje heeft daarin een “rol”, van diep in de bodem tot hoog in de lucht. De aanwezigheid van verschillende (on)kruiden of dieren kan al veel zeggen over de toestand van een terrein en mogelijke problemen ‘verklappen’ en maakt het mogelijk het terrein deels te kunnen ‘lezen’.

Na wat stages en verschillende projecten in natuuronderzoeken, viel me in dat we qua natuurbehoud, ontwikkeling van biodiversiteit en het zuiveren van onze luchtkwaliteit veel kunnen doen in onze eigen tuin. Met nog een opleiding ‘Tuinaannemerij en groenbeheer’, Fytolicentie p2 en wat jaren bij grote tuinaannemers en kleine hoveniersbedrijven, was het tijd om te beginnen als ‘de Econier’ (=Ecoloog+hovenier). Het doel van de Econier is dan ook om als ecologisch hovenier onze natuurlijke leefomgeving te optimaliseren, voor mens en natuur – dier en plant. Het delen en toepassen van de juiste kennis is de sleutel naar duurzame en meer ecologisch evenwichtige toekomst.

Ik wil absoluut niet het idee geven dat elke tuin nu een woest stuk natuur moet worden. Absoluut niet! Een ecologische tuin kan het zo goed strak en modern zijn! Het gaat daarin puur om de juiste kennis en beplanting toe te passen en correcte keuzes te maken. Hoe meer groen – hoe meer natuurwaarde, maar de ecologische voetafdruk kunnen we in elke tuin omlaag brengen! Zorg voor tuinen, aandacht voor planten en het inzetten van toegepaste kennis is een passie geworden. Zowel tijdens onderhoud en aanleg wordt er veel aandacht besteedt en rekening gehouden met zowel de bodem als dat wat erop leeft en groeit. Mijn oog voor detail helpt me alle werken keurig uit te voeren en netjes af te werken. Van orde en netheid kan ik dan ook volledig genieten! Ik laat me me graag thuis voelen in de tuinen waar ik in werk en zorg dat ik zo elk plekje in de tuin ken. Veranderingen in beplanting door ziekte en schade, of opkomst van andere soorten (on)kruid vallen zo ook snel op.


Als ‘De Econier’ wil ik als ecologisch hovenier mijn kennis uit de ecologie inzetten op elk terrein en in elke tuin. Binnen ecologie worden de relaties bestudeerd tussen planten, dieren en hun omgeving. Deze kennis, maar ook van de specifieke planten en dieren zelf, gebruik ik om het ecologisch evenwicht van uw terrein te versterken. Dit zorgt voor relatief minder onderhoud en zal de (leef)kwaliteit ervan, net zoals van uw planten, bevorderen. Het wordt een plek waar u rust vind en van kan genieten, kinderen kunnen leren en spelen, en waar vogels, vlinders en andere nuttige dieren volop leven brengen.

Heeft u na deze introductie van mij nog niet alle vragen beantwoord? Ik beantwoord ze graag!


De Econier
Schaapsweg 57
3582 KOERSEL (BERINGEN)

T: 0468 473 845
E: info@econier.be

BTW: 0737.591.760