Ik durf eerlijk toe te geven dat ik me soms snel laat afleiden door het leven in de tuin. Weinig beweging zal aan mijn zicht ontgaan, en als ik iets interessants tegen kom, laat ik meestal toch wel eens het werk vallen.

Tijdens het scheren van de bovenkant van een hoge coniferenhaag zag ik dat er iets wou ontsnappen aan de scherpe tanden van mijn heggenschaar (groot gelijk!). Met kleine sprongen probeerde het weg te komen, waarop ik gelijk m’n machine heb stilgezet en vol in de haag ben gedoken om het te kunnen pakken en bekijken. Ik ging er al vanuit dat het een kikkertje zou zijn, maar eens dat ik m’n handen open deed volgde er toch wel een wat ’tropische’ verschijning: het was niets minder dan de Europese Boomkikker (Hyla arborea)! In een tuin waar ik al enige jaren kom, heb ik ze tot vandaag nog nooit gehoord of gezien; Enthousiasme alom!

Een redelijk zeldzaam diertje, als ‘kwetsbaar’ op de Rode lijst, dat alleen in versnipperde populaties aan te treffen is. Ze zijn vaak eerder waar te nemen aan hun gekwaak, want omwille de egale felgroene kleur is het meestal moeilijk met het oog te vinden. Een gelukstreffer dus! Een leuk kenmerk is dat Boomkikkers hechtschijfjes aan hun tenen hebben, waardoor ze verticaal over muren, palen en bomen kunnen klimmen. Ze ontwikkelen als larve (kikkervisje met startzoom over de rug) in het water, maar verplaatsen zich door bomen en struiken als volwassen kikker.

Natuurpunt en dergelijke organisaties zijn druk bezig de soort er boven op te helpen. Habitat verlies, ofwel het verdwijnen van hun natuurlijke leefomgeving, is de grootste reden van de kwetsbare status van de Boomkikker. De Econier is bekend met de habitatrichtlijn voor deze soort en zal, in overleg met de klant, zoveel mogelijk doen om de tuin nog leefbaarder te maken voor dit prachtige beestje.

Een bijzondere ontdekking in de tuin dus, die ik graag nog even blijf volgen. Steeds meer klanten zien het leven van hun tuin ontwikkelen, en raken op die manier ook steeds meer verbonden met hun tuin.

Zelf iets bijzonders in de tuin gezien? Deel het graag, of vraag zonodig hulp bij de determinatie (op naam brengen) van uw vondst. Vergeet zeker niet uw mooie waarnemingen op waarnemingen.be te melden.

Comments are closed